“Empowered women empower women” – 5 tips för starka kvinnor

Det finns inget bra ord som översätter ”empower” till svenska, men det handlar om att stärka – ge styrka åt – ge makt till. Dictionary.com uppger att empower betyder:

  1. to give power or authority to; authorize, especially by legal or official means (att ge makt eller auktoritet till)
  2. to enable or permit (att möjliggöra eller tillåta)

I det här fallet talar vi alltså om att ge kvinnor makt, eller kanske att stärka kvinnors självkänsla eller självförtroende – möjliggöra kvinnors känsla av att de får, och KAN. ”Empowered women empower women” hänvisar till att kvinnor som har ett självvärde och tror på sig själva också kan styrka andra kvinnor att göra detsamma. Krånglig svenska – jag kommer hädanefter att använda ordet empower just för att det inte finns ett likvärdigt ord på svenska.

Att empower varandra som kvinnor/tjejer är något jag tänkt mycket på under de senaste åren. Jag ser bland unga att det finns så oerhört mycket avundsjuka och missunnsamhet, till den grad att man mobbar andra tjejer som uppfattas som ett hot. Tjejer som vågar vara sig själva blir offer för elakheter. Hur det ser ut i vuxenvärlden vet jag bara genom Twitter och andra forum där elaka kommentarer flödar ohämmat, i min egen vardag möter jag sällan detta beteende. Kanske för att jag håller mig undan.

Om vi får tro citatet ovan känns det rätt ledsamt att se att det sker så mycket elakheter kvinnor emellan, framför allt på nätet. Se bara på valfri diskussion om barnuppfostran eller vad barn ska äta så blir det tydligt. Är du bekväm
med och säker i vem du är som kvinna kommer du hjälpa andra dit också. Men om du känner behovet av att trycka ner andra kvinnor är du ju inte det. Det kanske alltid har varit så att kvinnor har lätt för avundsjuka av andra kvinnor, att kritisera och döma varandra. Men idag – och online – är det, som Monica Lewinsky så bra sa det, ”förstärkt, okontrollerat och permanent tillgängligt”. (Jag utesluter inte männen, men just nu råkar jag brinna för kvinnors kamratskap). Kanske är det så att kvinnor genom tiderna behandlats som att de är mindre värda, och detta följt med vår egen syn på oss själva och andra kvinnor? Jag vet faktiskt inte, så kommentera gärna om du har en teori.

Jag tror att vi kan förändra detta för oss själva och för våra döttrar, ganska enkelt egentligen. Här är några förslag på saker vi kan göra. Jag syftar på tjejer eller kvinnor här men dessa punkter kan självklart appliceras på vem som helst, det skadar ju inte.

Tävla med – inte mot – andra kvinnor i arbetslivet. Jag vet att det finns ett hårt klimat på många arbetsmarknader, där kvinnor måste armbåga sig fram för att lyckas i sin karriär, vilket kan leda till att andra kvinnor upplevs som hot. Men tänk så här: då är det ännu viktigare att vi håller ihop. Uppmuntra varandra att t ex söka bättre jobb, be om högre lön, starta eget – och då våga ta ordentligt betalt.

Undvik negativitet och skvaller. Om något negativt dyker upp i en konversation om en annan tjej/kvinna, byt samtalsämne.

Erbjud din hjälp. Om någon vän eller bekant har det kämpigt på något sätt (det har vi ju alla i olika skeden av livet!), se till att finnas där på ett sätt eller annat. När vi går igenom jobbiga saker är det viktigaste av allt att känna att vi inte är ensamma.

Var genuin. Vi behöver alla känna att vi har en tillhörighet, och det bästa sättet är att dela med oss av våra svårigheter och upplevelser. Det krävs mod för att våga berätta om brister och misslyckanden, på samma sätt som det krävs en del av mottagaren för att lyssna på ett sådant budskap – men belöningen är starka band mellan vänner. Ingen är perfekt, och det fina med att våga erkänna det är att vi hittar äkta vänskap i form av personer som stannar kvar när vi misslyckas.

Var ett föredöme. Som sagt, om du själv är empowered så är det lättare att empower andra. Var så som du vill att andra ska vara, och visa att det är oerhört befriande – och spännande – att få vara sig själv. Håll på din integritet, låt ingen trampa på dina värderingar – men var också vänlig, mogen och autentisk.

Fler tips? Erfarenheter? Kommentera nedan!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *