Jag är så mycket mer än en ”före”-bild: om att inte visa bilder på ätstörningsdrabbades kroppar

Tyvärr ser vi ofta (även hos medier som påstår sig uppmärksamma ätstörningar) att ett reportage om någon person som blivit frisk från ätstörning förstärks med bilder på hur personen såg ut när han eller hon var som sjukast. Eftersom den vanligaste uppfattningen är att det handlar om en sjukligt smal kropp är det också det man oftast skriver om. Det finns också många personer i sociala medier som ständigt visar bilder på hur deras egna kroppar såg ut när de var som sjukast, för att demonstrera att de blivit friska och hälsosamma (får man hoppas). Det finns dock risker med det, särskilt med tanke på att de flesta av de tusentals följare en sådan person har troligen själva är eller har varit ätstörningsdrabbade.

Frisk & Fri – riksföreningen mot ätstörningar har i sina riktlinjer för ansvarsfull pressrapportering nämnt att man i reportage om ätstörningar ska undvika att visa bilder på sjuka kroppar:

Forskning visar att dramatiska skildringar av sjuklig smalhet kan orsaka en ”kapplöpning mot botten” hos andra drabbade. De kan tänka ”hen är smalare än jag och hen lever fortfarande. Jag borde gå ner mer.” Att fokusera för mycket på låg vikt kan dessutom sätta käppar i hjulet för drabbades sjukdomsinsikt. Att man inte är tillräckligt smal för att vara sjuk är en vanlig vanföreställning bland drabbade av ätstörningar. Om medieskildringarna lyfter fram extremt låga viktsiffror kan den föreställningen lätt bekräftas och förstärkas. Med påföljden att färre söker hjälp.

Detta har uppmärksammats i en kampanj i sociala medier – under en hashtag jag inte kommer lägga ut – där man helt enkelt gör ett ställningstagande mot att visa ‘före’-bilder. Istället visas en svart bild med texten ”Jag är så mycket mer än en ‘före’-bild” för att visa att det faktiskt inte är relevant att jämföra sitt utseende med andras, (inte heller) om man vill bli frisk från en ätstörning.

Kampanjen startades av en 21-årig tjej (dock inte tjejen på bilden), som efter att hon själv delat sådana bilder insåg att de kunde vara problematiska för hennes följare som kämpade med ätstörningar. Hon skriver:

Att dela sådana här jämförande bilder förstärker den felaktiga uppfattningen om att det går att se på en person om den har ätstörning eller inte. Det förstärker också konkurrensen mellan dem som kämpar med tankar som ”Jag är inte sjuk nog att få hjälp för jag ser inte ut så där”.

Sedan är det ju som med mycket annat, hashtaggen har använts av personer som inte håller med och postar ganska destruktiva saker där (vilket är anledningen till att jag är lite kryptisk), men tanken var god, och det är bra att uppmärksamma detta tycker jag!

One Comment

  1. Risken är att även det blir triggande, att ständigt jämföra sig med andra oavsett om en är ”frisk” eller sjuk i sin ätstörning.
    Samtidigt som klimatet är som det är just nu är det inte konstigt att det blir de här före och efter-bilderna, dem finns ju överallt och blir fler och fler. Så uppenbarligen gör sådana bilder något med oss.

    Jag önskar att kroppen bara kunde få vara, inte något som ska visas, bedömas eller granskas. Bara vara där och göra det den ska, hjälpa oss att lev det liv vi vill leva.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *