Sexiga ‘inspo’-bilder är INTE hälsa eller fitness

Vill du känna dig vältränad och stark?

Vill du svettas riktigt mycket?

Känner du för att köra ett riktigt härligt träningspass?

Längtar du efter att bli riktigt duktig på fotboll eller bli riktigt snabb på milen?

Hur känner du nu?

Sexig fitspo är en grej, folks. Verkligheten på Instagram och Pinterest består av en enda röra med dessa bilder mixat med uppmaningar om att vi ska älska oss själva, ta hand om våra kroppar, äta nyttigt och vara lyckliga. Den undermedvetna uppmaningen till oss själva blir alltså att vi älskar oss själva, tar hand om våra kroppar, äter nyttigt och är lyckliga – om vi ser ut så här.

Handlar det här verkligen om hälsa och välbefinnande? Handlar det ens om fitness?

Nej. Jag vet inte om tjejerna som driver den här typen av instagramkonton är hälsosamma eller inte, men här har vi minst ett exempel på när det inte var så (här är ett till. Och ett till.). Men det som är intressant i sammanhanget är att belysa sådana här bilder, beteenden, kulturer, och fråga sig: varför får det mig att se så negativt på mig själv? Det finns flera studier som visar att kvinnor och tjejer mår sämre av att se den här sortens bilder.

Fitness, om man vill hålla på med det (alltså inte att blanda ihop med motion), ska väl ändå handla om att utmana sin egen kropps förmåga? Vi tar hjälp av dictionary.com igen. Enligt definitionen betyder ordet fitness:

  1. health (hälsa)
  2. capability of the body of distributing inhaled oxygen to muscle tissue during increased physical effort (kroppens förmåga att fördela inhalerat syre till muskelmassa under ökad fysisk ansträngning)

Vad fitness, per definition, inte är:

  1. Se ut som en fotomodell
  2. Sex

Enligt många av dessa tusentals konton handlar deras bilder om ”motivation för tjejer”. Motivation till vad?

Inte är det till kroppens förmåga att fördela inhalerat syre till muskelmassa under ökad fysisk ansträngning i alla fall.

Läs gärna:

Fitspo eller sund träningsinspiration? Här är checklistan!

Ta tillbaka fitness-inspirationen: #reclaimfitspo

One Comment

  1. Pingback: ”Min hälsoförebild är att se ut som du” – Johanna Ahlsten

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *