Sluta banta våra barn (även om det sker indirekt)!

Allt fokus som läggs på ‘rätt’ mat, ‘rätt’ vikt och ‘rätt’ kropp tycker jag leder till att man tappar greppet om vad som är viktigt i livet. Let me give you a hint: det är inte vad vi äter, vad vi väger eller hur vi ser ut. All denna missriktade fixering vid utseende skadar unga människor och barn, inte minst för att de hela tiden får veta att det inte är, eller aldrig kan bli, snygga nog – men också för att den där gråa zonen mellan hälsosamt ätande och bantning blir tunnare och svårare att lägga märke till, i denna tidsålder då clean eating ständigt är på tapeten.

Amerikanska National Eating Disorders Association har gjort den här fina översiktsbilden av hur bantning/restriktiv kosthållning hör ihop med ätstörningar hos unga:

För 14- och 15-åringar är bantning den viktigaste och största faktorn bakom en ätstörning. Det är väldigt många unga som använder sig av ohälsosamma metoder för att minska eller bibehålla vikten (19% av amerikanska tonårstjejer fastar i mer än ett dygn i taget!!!).

Enligt en undersökning (högst ovetenskaplig, men ändå) som Dove genomfört väljer 85% av kvinnor att inte delta i viktiga aktiviteter i livet för att de inte känner sig bekväma med hur de ser ut. Nästan alla kvinnor lever alltså inte livet för att de tror att de inte är snygga, smala eller sexiga nog. Jag ska inte säga att det bara beror på mediabilder eller ideal, men det måste vara en stor del av problemet. Tror du att det är en slump att så många människor ständigt prövar nya dieter, köper nästa kokbok från samma sketna kostamatör, eller kastar sig in i clean eating eller vegankost utan att tänka själva? Dietindustrin omsätter ca 600 miljarder kronor varje år, och det är dig och mig de tjänar pengar på, genom att berätta för oss att vi får vårt värde genom att uppnå deras ”efter”-bild; en målbild som är lika verklig som Disneys prinsessor.

Det är den världen våra barn växer upp i. Just nu. De möts med ständig information om hur de borde se ut, hur de borde äta, hur de borde träna. Att de aldrig kan bli tillräckligt snygga, smala, sexiga, för att de jämförs med orealistiska idealbilder. Att det viktigaste i livet är att ha en kropp som duger. Och att allt detta är förtäckt med påståenden om att det handlar om hälsa.

Till dig som är förälder: Sortera bort allt ur ditt ordförråd (och sociala medier) som kan benämnas clean eating, banta, diet, fitspo, ren mat, viktminskning, bränna fett… Det går jättebra att minska i vikt, träna, hålla en viss kost UTAN att prata/skriva om det! Precis som du beskyddar ditt barn från allt annat kan du beskydda ditt barn från detta. Var ett föredöme genom att leva, inte lägga skuld och skam på vad man ska/inte ska äta.

One Comment

  1. Pingback: 5 saker som händer med din kroppsuppfattning när du tillämpar självmedkänsla – Livskick

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *