Därför skriver jag ut destruktiva hashtags ibland

Jag har ju skrivit en del om hur media kan (och borde!) ta ansvar vad gäller innehåll som kan vara skadligt för personer som har eller har haft ätstörning, och numera är listan från Frisk & Fri om ansvarsfull pressrapportering uppdaterad med en punkt om destruktiva hashtags:

”Var försiktig med att skriva ut hashtags. Idag finns det många olika hashtags som kan vara destruktiva och rent av farliga för personer som är drabbade av en ätstörning, eller som är på väg in i en ätstörning. Det räcker att skriva att det finns sådana, men nämn inga vid namn.”

Jag bryter alltså mot detta i vissa lägen. Det beror på att jag vill att mina inlägg ska hittas av personer som söker efter just dessa uttryck, och det är ju väldigt positivt för någon som är ute efter att läsa om hur de kan bibehålla en livsstil med ätstörningar. Om de halkar in på min blogg istället för att nå en sida som talar om för dem hur de kan dölja sin ätstörning för sina föräldrar tar jag gärna att någon blir arg på mig för att jag skrivit ut en hashtag. Jag får regelbundet bekräftelse på att det funkar, till exempel fick jag alldeles nyligen detta meddelande (tar bort hashtags (###) eftersom de inte tjänar något syfte just här):

”Hej Johanna, jag sökte efter ###- eller ###-sajter för att hjälpa min vän som kämpar mot en ätstörning och hittade din blogg. Jag kan inte nog uttrycka hur mycket det betyder för alla tonåringar som kämpar med samma situation och jag ville bara tacka dig. Du är en sån inspiration!”

Vad gäller fitspo så vill jag nå personer som använder sig av det och (felaktigt!) tror att det handlar om deras hälsa. Jag vet att det är nedbrytande för någon med ätstörning, och det är såklart urtråkigt om jag skulle bidra till att någon mår dåligt av det jag skriver. Jag önskar dock att kunna fortsätta öppet diskutera den här typen av ämnen eftersom det är så oerhört få av oss som gör det på det här sättet. Om jag aldrig skriver ut vilka taggar det rör sig om, når mina inlägg inte fram till dem som behöver läsa.

Vad är din erfarenhet? Vad tänker du?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *