Tjocka ska träna för att bli smala, men får inte synas offentligt medan de gör det? 

Nike är ju ett företag som gör kläder gjorda för sport och fysisk aktivitet. Nyligen skapades ett sortiment för större storlekar vilket, om vi nu ska vara helt ärliga, är svårt att få tag på. Det finns dock en gräns för hur pass stora storlekar de har, men ändå.

Men det jag tycker är spännande med detta är inte kläderna, utan den kritik företaget fått. Människor är på riktigt upprörda över att Nike har gjort kläder med större storlekar (kläder för tjocka, ack och ve!). Säkert är det samma typ av samhällsgrupp som anser att tjocka får skylla sig själva, är lata och obildade, och borde börja träna och svälta sig för att bli smala. ”Logiken” går alltså så här:

  1. Tjocka människor behöver träna.
  2. Genom att göra träningskläder för tjocka uppmuntrar Nike till fetma som livsstil.

Så.. kan man bara träna om man är smal…? Tillåt mig informera om att jo, det finns massor med människor som tränar och är tjocka. Samtidigt. Så vad ska vi ha på oss? Mjukisbyxor? Svarta sopsäckar? Eller ska vi gå nakna?  Tjocka får alltid höra att de borde träna, men blir sedan skambelagda för att de tränar i närheten av andra människor – och företag som understår sig att göra träningskläder för tjocka förespråkar en ohälsosam livsstil. Det är bara larvigt och inte ett verkligt argument. Vad gäller Nike så erbjuder de ett väldigt litet sortiment för större storlekar, och det är knappast någon som blir fet eller anammar en ohälsosam livsstil bara för att han eller hon köper träningskläder som faktiskt passar dennes kropp.

Jag tror att det inte finns något sätt att göra folk nöjda, och vissas inställning verkar orubblig, hur fel de än har. Tjocka kommer alltid att vara en andra klassens medborgare i deras ögon. Men hur vi än ser på det så är det ingens ensak om en människa tränar eller inte, eller vilken storlek en annan person har. Om nu träning är svaret på världens fetma, borde tjocka också få möjlighet att träna i snygga kläder, och att inte erbjuda träningskläder för större storlekar är diskriminering.

Bilder från Nike.com

One Comment

  1. Anne-Sophie

    Kommentar om bilderna från Nike: är dessa personer tjocka?????? Är det inte så man bör vara om man är hälsosam? Är storlek 42 för tjocka? Vilken värld lever vi i?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *