”Det är omöjligt att lyckas som modell och inte ha en ätstörning”

Modellen Victoire Macon Dauxerre var bland topp 20 av modeller i världen och har i TV-programmet 60 minutes berättat om modellindustrin bakom allt glamour. Hon var 17 år när hon började, och uppger att ingen sa att hon var för tjock, men att de mätte hennes höfter och sa att hon måste bli mindre. Närmare bestämt minska två klädstorlekar på två månader.

”Jag slutade faktiskt att äta… Jag åt xxx* om dagen. Jag hade osteoporos, mitt skelett var som en 70-åring. Jag tappade mitt hår. En del tjejer tappade faktiskt sina tänder. Mensen slutar. Några av mina vänner kan inte få barn nu.”

När hon nått kraven på hur liten hennes kropp skulle vara (en amerikansk ”size zero”, vilket motsvarar ungefär storlek 30 i Sverige), var hon anorektisk. Efter bara åtta månader i modeindustrin försökte hon ta sitt liv.

Varför är kraven så extrema inom modeindustrin? Victoire tror att det beror på att den domineras av manliga designers och agenter, men det finns även kvinnor i makten som bidrar till smalhetsen (bland andra en kvinna vid namn Carole White som också syns i programmet men stormade ut därifrån för att hon inte klarade av att konfronteras). Där anses den magra kroppen som det enda som duger inom modevärlden (dock återigen för att det är vad designers vill ha…), men att ”modeller inte alls pressas att vara smala” och att ”de får välja själva”. Hur går det ihop, undrar jag, om de får välja mellan att vara pyttesmå eller stå utan jobb…? 

Victoire säger att det är nästintill omöjligt att vara en framgångsrik modell utan att få en ätstörning. När detta möts med Whites påståenden som att modeller ”regelbundet äter skräpmat” är det dock inte en bra försäkran om att modellerna inte lider av ätstörningar. Då har man ju inte förstått alls vad det handlar om. Självklart kan någon med en ätstörning varva svält med hetsätning! Att dessutom påstå att de är smala för att de har ”hög ämnesomsättning” är bara patetiskt. Carole White uppger att hennes firma ser till att modellerna går på gymmet när de jobbar – som om det skulle vara en försäkran om att de är hälsosamma…?!

Victoire har spenderat de senaste åren med att hjälpa unga kvinnor förstå sitt värde och har skrivit en bok som jag inte läst, så jag kan inte säga så mycket om det. Det jag kan säga är att kunskapen om ätstörningar är så extremt låg i vissa kretsar, och att röster som Victoires behöver komma fram. Vi måste komma ihåg att vi blir vilseledda när vi ser modeller/kändisar/hälsogurus berätta om hur de äter och tränar för att se så där ”perfekt” slanka och ‘snygga’ ut. För det är inte sant. Sanningen är oftare en eller annan form av späkning. Och hur vi än försöker kan vi inte se det på något annat sätt än att det åtminstone är ätstörning-typiskt.

Bild från Instagram

*onödigt att uppge exakt intag!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *