Om mig och bloggen

I nuläget vill jag vända mig främst till föräldrar: hur kan vi hjälpa våra barn och ungdomar mitt i denna smet av utseendefixering, psykisk ohälsa och nätmobbning? Jag är intresserad av att ta kål på myter om kost, hälsa och kropp som är förödande för våra unga, och gör det så gott jag kan. Jag vill också att du som förälder får hopp av att läsa mina texter – vi gör det här tillsammans! Hör gärna av dig vid frågor eller önskemål: johanna@livskick.nu

Den här bloggen har också främst handlat om att förändra attityder kring kropp och hälsa. Den dryper ofta av sarkasm, och kan vara triggande för vissa. Kämpar du med en ätstörning behöver du vara beredd på att vissa inlägg kan vara rent destruktiva för dig att läsa.


När jag var 31 år insåg jag att jag hade bulimi, och att jag haft ätstörningar sedan jag var 8 år. Det förändrade hela min bild av mig själv och det jag arbetade med på Livskick. Nu är jag fullt frisk från min bulimi, självbilden är tillrättalagd och självkänslan som den ska vara. Att hitta balans mellan hälsosamt ätande och tränande tar lång tid, och det jobbar jag med fortfarande.

Jag har en kandidatexamen i kostvetenskap och en kandidatexamen i engelska, och jobbar för närvarande som lärare på mellanstadiet. Mitt högsta intresse i skolvärlden är att jobba mot mobbning och för psykiskt välbefinnande.


Vi på Livskick jobbar med att få ut hälsosamma, balanserade budskap om hälsa. Vi vill omdefiniera begreppen kring hälsa och kropp. Vi vill att Livskick ska vara en motvikt till kvällstidningarnas obalanserade budskap.

Att jag ifrågasätter idealen innebär inte att jag är emot hälsa, bra kost och träning. Att träna och äta bra, för att kroppen behöver det, för att vi ska leva länge, för att vara starka i både kropp och själ – det är en självklarhet. Det ÄR inte fel att själv vilja komma i form, gå ner i vikt, bygga muskler, öka prestationen. Problemet är att man ska beskylla dem som inte har en sådan kropp för att vara lata och hitta på ursäkter för att slippa forma kroppen. Hur din kropp ser ut har INGENTING med varken ditt värde som människa eller din hälsa att göra. Ja, det är helt rätt att ta kontroll över tankar, att ta kontroll över beteenden som är skadliga för hälsan. Men kvittot på det är inte nödvändigtvis en fitnesskropp. Man får inte blanda ihop fitnesskroppen med en hälsosam kropp. Det är inte samma sak. Man är inte automatiskt ohälsosam för att man inte har magrutor!

Läs gärna följande inlägg om detta:

Det problematiska med Clean Eating och Wellness

Problemet med att bekämpa fetma är att göra det till varje pris

”What’s your excuse?” – att jämföra äpplen med päron

Kändisar och vikthets efter graviditet