Nu finns vi (lite obekvämt) på Youtube

Idag har jag träffat Tiina Mokvist, som förutom skriver artiklar på Livskick även driver eget företag i Katrineholm. Vi har förut pratat mycket om vad vi kan göra tillsammans och idag startade processen med något jättespännande! Ja, vi har mycket på gång inom Livskick-familjen och det kommer bli så bra!

Hur som helst, så har det legat i vår (Livskicks) plan att ha en större och framför allt mer närgående närvaro i sociala medier. Att våga vara transparent och genuin även där. Jag och Tiina pratade lite om att det är jobbigt att bli filmad och jag gnällde på om att radio och TV verkligen inte är min grej. Mitt i det kom jag på den brilljanta idén att göra en spontan video, och utmana oss själva lite. Så det gjorde vi.

Se vad som händer när vanliga kvinnor blir retuscherade

Lite klyschigt klipp men ändå tänkvärt. Kontentan är att det är i det operfekta jag har mina egenheter, min personlighet skapar min yta. Tar jag bort det som anses vara ”fel”, tar jag också bort det som gör mig till den jag är.

4 minuter om reklam och ideal

Det blir väldigt tydligt att ideal finns överallt, och att de är rätt så ouppnåeliga för de flesta. Det är dessutom ideal som media och reklambranschen har skapat åt oss för att vi ska konsumera mera. Titta på videon!

Om hur det är att vara tjej idag (video)

I love my body.
We know that’s a lie.
Because I can’t wear leggings
They show my big thighs.
I dont conform to society’s rules!
But it sure would be nice to look thin by the pool
I’m tubby and proud I say out loud
But staring at my fat is not allowed
I’ll pull up my tights and wear baggy tops
And Google how many calories are in lolipops.

They say be healthy be happy and I am neither
But I don’t want to munch salad either
my stomach is screaming for more than just leaves
Stuff me with chocolate and chips and cheese!
The three dreaded c’s where the calories are in the triple digits.

And satisfaction of scoffing is just so short
Even while you’re munching there’re those thoughts
that dread of looking down and seeing a dome of my skin
I’ll eat broccli tomorrow, by next week I’ll be thin.

And I know that everyone is beautiful
A bit of tub doesn’t matter at all!
When I look at people I see their hope
Their smiles, and happiness, how well they cope
with loss and stress and illness and death
why do we obsess about being
skinny.

Arms and legs that you could snap
a slender neck, a stomach that’s flat
Give me a jawbone, make me feather light
slice off some thickness and melt cellulite
Oh make me a princess, a size zero fairy
But that just can’t happen. Unless I give up dairy.
Nothing tastes better than skinny feels.
Tell that to my mouth as I greenify my meals.
Maybe I’ll go for a run today.
Or maybe I’ll eat ice cream until I feel okay.

Från Buzzwok

Kirstie Alley är inte ”Circus Fat”

Vad tycker du om det här?

Läs det här inlägget av Jared Posnanski.

Circus fat is a horrible comment. When I was seven someone told me I should join the circus. Now, I weighed less than Kirstie Alley at the time. It made me feel worthless, like that is the only thing I would be good at. Being a side show.

That is exactly what you created. A spectacle to sell a few programs. You should be ashamed and your whole company should be as well. You owe us an apology and you should pull the ad.

But you will not. Because you do not care.

If you cared you would have done this already. Shame on you for putting a spokesperson in to do your dirty work. Shame on you for pitting people against each other.

kirstie alley, circus fat, jenny craig, vikt, vikthets, viktnedgång, viktminskning, ideal, kroppsideal

Good News Monday: En video om att vara ”stor” och ha självkänsla

”Du kan inte söka bekräftelse från andra människor, för den här världen är väldigt elak. Du måste söka bekräftelse inom dig själv och vara snäll mot dig själv.

Det är en masshysteri där man måste vara perfekt. Skönhet kommer i många olika former, storlekar och färger, oavsett vad idealet representerar.

Det är en missuppfattning att stora kvinnor har låg självkänsla, men jag har inte låg självkänsla. Jag vet att jag behöver gå ner i vikt, men jag låter inte det hindra mig från att älska mig själv.”

”Do you have any Spanx on tonight?” … ”What?”

En rolig reporter ställde samma frågor till skådespelaren Kevin Spacey som man vanligtvis ställer till kvinnliga stjärnor på röda mattan. Se hans, väldigt talande, svar i videon nedan. 🙂

”Fat Girl Dancing”: du behöver inte samhällets tillåtelse

Du har säkert sett den här videon, som kallas ”Fat Girl Dancing”. Men ta en titt igen.

Whitney Thore, som är tjejen som dansar, har skrivit ett inlägg på XOJane. Läs det här.

Kortfattat, så kämpade hon för att gå ner i vikt, för hon trodde att hon skulle vara mer attraktiv och bli accepterad av samhället. Hon ville ha en kropp som gav henne tillåtelse att göra det hon älskade, som att dansa offentligt. Denna jakt började när hon var 10 och pågick i 19 år, vilket skapade ätstörningar, en stor viktnedgång, och depression. När hon gick upp alla kilona igen rasade hennes liv samman och den tidigare populära tjejen blev ratad av alla omkring henne. Hon slutade dansa och gick upp ytterligare många kilo. Hon bodde i Korea ett tag och när hon kom hem till USA igen gick hon ner massor i vikt igen. Men att gå ner i vikt blev en besatthet, och hennes gamla ätstörningar gjorde sig påminda.

”Jag blev zumbainstruktör och kunde lätt springa långa sträckor. Jag kom till och med in på en dansutbildning. Men utanför gymmet blev jag fortfarande kritiserad för att vara fet. Folk antog fortfarande att jag var lat, äcklig och värdelös. Då visste jag att det behövdes annat än en viktnedgång för att jag skulle älska mig själv.”

Efter det började hon jobba på radio och gick upp i vikt igen. Vid det laget förstod hon att det inte längre handlade om siffran på vågen, men ändå drunknade hon nästan i självförakt. Men istället för att ge upp fortsatte hon leva sitt liv. Hon fortsatte dansa. Hon blev uppmuntrad att filma sin dans och lägga upp det på Youtube, och en av videorna spreds enormt på nätet. 

”Seriöst – vad är det som är så uppseendeväckande och omstörtande med en fet kvinna som dansar och inte är rädd för att lägga upp det på nätet? Varför anses det vara så modigt?

Det tog mig många år, men till slut känner jag att det är okej att göra vad jag älskar, oavsett om jag är smal, eller tjock, eller mittemellan. Uppenbarligen är det okej med vissa och inte med andra (jag måste tvinga mig själv att inte läsa kommentarerna på Youtube som uppmanar mig att ta livet av mig). Det är uppenbart att det är annorlunda, och chockerande på ett sätt – men det borde inte vara det.”

Whitneys budskap är:

Övervikt är ett komplext problem som man handskas bäst med genom att börja älska sig själv som man är, utan att göra ursäkter. Utan att skämmas på gymmet eller dansgolvet. Positiv förändring kan inte påbörjas innan du verkligen är snäll mot dig själv. Din kropp behöver inte begränsa dig – oavsett om du anses ”för smal”, ”för tjock”, eller ”trasig”. Du behöver inte samhällets tillåtelse för att söka din gläjde NU.

Det är VI som har makten i media

Olivia Wilde pratar om hur media kan styrka kvinnor istället för att bryta ner dem – hon pratar om filmindustrin och varför kvinnor ofta får ”tråkiga” roller. Hon säger något som är så sant och som applicerar på ALLT. Det är vi, konsumenterna, som har makten. Tillgång och efterfrågan är vad det handlar om! Om vi inte köper skvallertidningar, produkter som marknadsförs på snedvridna sätt, går på bantningshysterin – så får vi ju till en förändring!

Nick Vujicic: Var tacksam och älska livet!

Gammal video som gjort sina rundor i sociala medier, men jag måste få dela den igen. Och så två längre videor till. Han föddes utan armar och ben – och hans budskap är att det är en lögn att du inte duger!

”Om man koncentrerar sig på det man önskar man hade eller inte hade, glömmer man bort vad man faktiskt HAR.”